Öğrenci Affı Bakan Tekin’e Soruldu!
Üniversitelerden çeşitli sebeplerle ayrılmak zorunda kalan öğrencilerin uzun süredir dile getirdiği "öğrenci affı" talebi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, bu konuda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Türkiye’deki binlerce üniversite öğrencisinin uzun süredir umutla beklediği öğrenci affı talebi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle önemli bir soru önergesi sundu.
“Çeşitli Nedenlerle Eğitime Ara Veren Öğrenciler Af Bekliyor”
Önergede, “Ülkemizde çeşitli nedenlerle eğitimine ara vermek zorunda kalan, kayıt yenileyemeyen veya disiplin, maddi, sağlık ya da ailevi sebeplerle ilişiği kesilen lisans, yüksek lisans, doktora ve asistanlık düzeyindeki binlerce öğrenci, uzun süredir geniş kapsamlı bir öğrenci affı beklentisi içinde” olduğu belirtildi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorulanmın Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin tarafından Anayasanın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’ımcu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandmlmasım arz ederim. 03.07.2025 Şerafettin KILIÇ- Antalya Milletvekili
Ülkemizde çeşitli nedenlerle eğitimine ara vermek zorunda kalan, kayıt yenileyemeyen veya disiplin, maddi, sağlık ya da ailevi sebeplerle ilişiği kesilen lisans, yüksek lisans, doktora ve asistanlık düzeyindeki binlerce öğrenci, uzun süredir geniş kapsamlı bir öğrenci affı beklentisi içindedir.
Bu öğrencilerin yeniden üniversitelerine dönmeleri hem bireysel gelişim hem de toplumsal kalkınma açısından büyük önem arz etmektedir. Önceki yıllarda çıkanlan öğrenci affı düzenlemeleri, bu ihtiyacın bir göstergesi olmuştur. Ancak son yıllarda bu konuda adım atılmaması, kamuoyunda hayal kmklığma neden olmuştur.
Bu bağlamda;
1. Bakanlığımz, yükseköğretim kurumlanndan ilişiği kesilen öğrencilere yönelik bir af çalışması yürütmekte midir?
2. Öğrenci affına yönelik taleplerin toplanmasına dair bir izleme veya değerlendirme mekanizması kurulmuş mudur?
3. YÖK ile eşgüdüm hâlinde, 2025 yılı bitmeden bir öğrenci affı düzenlemesi yapılması planlanmakta mıdır?
4. Özellikle asistanlık sürecinde eğitimini yanda bırakan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik bir dönüş imkâm tamnması gündemde midir?
5. Öğrenci affı talep edenlerle ilgili elde edilen istatistiki veri, yaş, cinsiyet, üniversite türü (vakıf/devlet) bazında mevcut mudur?