Mühendis TEK-SEN: 1957 model meslek kanunu istemiyoruz
Mühendis TEK-SEN Enerji Sendikası, kamu sektöründe çalışan mühendis ve teknik personelin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için Anıtpark’ta çarpıcı bir miting düzenledi.

Mühendis TEK-SEN Enerji Sendikası, kamu sektöründe görev yapan mühendis ve teknik personelin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Ankara Anıtpark’ta büyük bir miting düzenledi. Sendika üyeleri, mesleki haklarının geri verilmesi ve “1957 model” olarak niteledikleri mevcut meslek kanununun değiştirilmesi çağrısıyla seslerini yükseltti.
“Sessiz Çığlık” ve Sembolik Eylemler
Mitingde sendika üyeleri, haklarını temsil etmek için 1 dakikalık “sessiz çığlık” eylemi gerçekleştirdi. Ayrıca, artan beyin göçüne dikkat çekmek amacıyla beyin figürlü balonlar gökyüzüne bırakıldı ve kamu mühendislerinin üretim gücünü temsil eden dev çarklar heykeli sergilendi. Konuşmaların sonunda ise alana, kayıp hakları temsilen bir tabut getirildi, bu da mühendislerin yaşadığı mağduriyetin derinliğini sembolize etti.
“Yoksulluğa Mahkûm Edildik, Susmayacağız!”
Mitingde konuşan Mühendis TEK-SEN Enerji Sendikası Başkanı Mümin Güler, emeklerinin yok sayılmasına, biriken haksızlıklara, düşük ücret politikalarına ve mesleki itibar kaybına karşı toplandıklarını belirtti. Güler, “Kamu mühendisleri ve teknik hizmetler sınıfı çalışanları, bugün var olan durumda yoksulluğa mahkûm edildi. Emeğimiz ve mesleğimiz değersizleştirildi. Tüm bu sorunlar çözülünceye kadar, artık susmayacağız, geri adım atmayacağız” şeklinde konuştu.
Mühendislerin Temel Talepleri
Güler, mühendislerin öncelikli taleplerini dile getirerek şunları kaydetti:
- Yeni Meslek Kanunu: “1957 model meslek kanunu istemiyoruz. Kendi oluşturacağımız geleceğimizi projeksiyon tutan, tüm haklarımızı savunan, çerçevesi oluşturulmuş meslek kanunun acilen çıkartılmasını talep ediyoruz.”
- Adil Maaş ve Çalışma Şartları: Çalışma şartlarının acilen güvence altına alınmasını, hakkaniyetli bir maaş olmasını ve devletin eş değer meslek gruplarına davrandığı gibi mühendislere de adil davranmasını beklediklerini ifade etti.
- İtibarın İadesi: “Kısacası itibarımızı, emeğimizin karşılığını ve geleceğimizi istiyoruz.”
- Beyin Göçü Uyarısı: Gökyüzüne yükselen balonların beyin göçünün simgesi olduğunu belirten Güler, haklarını alana kadar seslerini duyurmaya devam edeceklerini ve bu mücadelenin bugünle sınırlı kalmayacağını vurguladı.
“Projeleri Biz Yapmışken Maaşa Gelince Kimse Ortada Yok”
Mühendis TEK-SEN Ulaştırma Sendikası Başkanı Cuma Paksoy da yaptığı konuşmada, mühendis ve teknik hizmetler sınıfının ülkenin tüm yatırımlarının mimarları olduğunu söyledi. Paksoy, “Altında bizim imzamız olmayan neredeyse proje yok. Bu ülkenin gelişiminde, dönüşümünde, ilerleyişinde bizler varız. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde 112 milyar lira değerinde 50 projeyi tamamladık, halkımızın hizmetine sunduk. Yine aynı bakanlık bünyesinde, 2025 yılı bütçesinde teklif edilen 482 milyar liralık projenin teslimi bizlere emanet. Yerli ve milli diye başlayan bütün projeleri biz yapmışken maaşa gelince kimse ortada yok” diyerek mühendislerin emeğinin karşılığını alamamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi