Genel

Milyonları İlgilendiriyor: Kanun Teklifi Meclis’ten Geçti!

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni kanun teklifiyle araçlardan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarından döviz işlemlerine, yatırım teşviklerinden vergi düzenlemelerine kadar pek çok alanda önemli değişiklikler yapıldı. İşte yasanın getirdiği düzenlemelerden öne çıkanlar:

Ekonomiye ilişkin önemli düzenlemeler içeren “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Bu yeni yasayla birlikte milyonlarca vatandaşı etkileyecek düzenlemeler yürürlüğe girerken, özellikle araçlardaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları değişti. Artık araçların motor silindir hacmi, menzili ve batarya kapasitesi gibi teknik özelliklerine göre farklı ÖTV oranları belirlenecek ve bu oranlar yüzde 80 ile yüzde 220 arasında değişebilecek.

Cumhurbaşkanı’na Geniş Yetkiler Tanındı

Yeni yasayla birlikte Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikler, Cumhurbaşkanı’na geniş yetkiler veriyor. Kambiyo, kıymetli madenler ve taşlar, ticari senetler ve ödeme araçlarının alım satımı, ihracı veya ithalinin düzenlenmesi ve Türk parasının kıymetinin korunması için kararlar alınmasında Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

İzinsiz olarak yurttan çıkarılması veya yurda sokulması durumunda, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine göre suç veya kabahat oluşturmadığı takdirde, eşya ve kıymetlerin rayiç bedelinin yarısından iki katına kadar idari para cezası uygulanacak. Teşebbüs aşamasında kalması halinde ceza yarı oranında indirilecek.

Yetkisiz Faaliyetlere Ağır Cezalar

Faaliyet izni veya yetki belgesi alınması zorunlu olan konularda, gerekli izin veya belgeyi almaksızın yetkisiz şekilde faaliyette bulunanlara 50 bin liradan 250 bin liraya kadar idari para cezası verilecek ve iş yerlerindeki tüm faaliyetler bir ay süreyle durdurulacak. Tekerrür halinde idari para cezası üst sınırdan uygulanacak ve bazı durumlarda iş yerleri sürekli kapatılabilecek.

Yeni ÖTV Düzenlemeleri ve Araç Piyasasına Etkisi

Kanunla birlikte Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı.

Bazı fosil yakıtla çalışan binek otomobiller ile hibrit otomobillerin ÖTV matrah eşiklerinde ve oranlarında değişikliğe gidiliyor. Motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne göre alınacak ÖTV oranları yüzde 80 ile yüzde 220 arasında değişecek.

Kamyonet cinsi araçlardan arazi taşıtı sınıfında olan ve azami yük kütlesi 3 bin 500 kilogramı geçmeyen arazi taşıtları için ÖTV oranı yüzde 50 olarak uygulanacak.

Cumhurbaşkanı, II sayılı listedeki mallar için oranları ve ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye ve binek otomobillerin motor silindir hacmi, menzilleri ve batarya kapasiteleri için farklı oranlar belirlemeye yetkili olacak.

Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığının milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları için alacakları yerli katkı oranı en az yüzde 40 olan binek otomobiller, kamyon, kamyonet, arazi taşıtları ve motosikletlerin ilk iktisabı ÖTV’den istisna tutulacak.

Diğer Önemli Düzenlemeler

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Taşra Teşkilatı Personeline Fazla Mesai: GİB taşra teşkilatında icra, tahsilat, yoklama ve vergi denetimi gibi saha görevlerinde bulunan memur ve sözleşmeli personele ödenecek fazla çalışma ücretlerinin gösterge rakamı 160’tan 300’e yükseltildi. Ayrıca fazla mesai ödenebilecek personel sayısı da yüzde 20’den yüzde 40’a çıkarıldı.

KDV İstisnaları: Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın münhasıran milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları için alacağı bazı araçlar KDV’den istisna tutulacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki vakıfların mülkiyetindeki taşınmazların satışları da KDV’den istisna olacak.

İş Kanunu ve İŞKUR Değişiklikleri (1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek): Bildirimlerin (iş akdi feshi hariç) kayıtlı elektronik posta (KEP) sistemi üzerinden yapılabilmesi ve hukuken geçerli sayılması sağlanacak. Özel istihdam büroları, açık iş ilanlarını ve yönlendirdikleri kişilere ilişkin verileri elektronik ortamda İŞKUR’a bildirmekle yükümlü olacak. Bildirim yapmayanlara 136 bin 190 lira idari para cezası uygulanacak, tekrarı halinde ceza iki katına çıkacak.

Sosyal Güvenlik Başvuruları Yurt Dışından Yapılabilecek: Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak başvuruların yurt dışından, Bakanlıkça uygun görülen çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlik veya ataşelikleri vasıtasıyla alınmasına imkan sağlanacak.

Yatırım Teşvikleri ve AR-GE Destekleri: Verimli yatırımların teşvik edilmesi amacıyla indirimli kurumlar vergisi uygulama süresi ve oranları güncellendi. AR-GE ve destek personelinin ücretlerine yönelik gelir vergisi ve damga vergisi istisnalarının tutarları brüt asgari ücretin 40 katını aşmayacak şekilde belirlendi.

Endüstri Bölgeleri Yetkisi: Endüstri bölgelerine yeni alanların ilave edilmesi veya çıkarılmasına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı karar verecek.

Geçmiş Dönem Giyim Yardımı Muafiyeti: 31 Mayıs 2025’e kadar kamu görevlilerine usul ve esaslara aykırı giyim/kıyafet/koruyucu giyim yardımı yapan kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluları hakkında idari veya mali takibat ve yargılama yapılamayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu