Kamudan Haber

Kamu Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Özlük Hakları İçin Kanun Teklifi Sunuldu!

Kamuda görev yapan yaklaşık 100 bin mühendis, mimar ve şehir plancısını yakından ilgilendiren önemli bir adım atıldı. Bu meslek gruplarının özlük haklarını genişletmeyi hedefleyen kapsamlı bir "Meslek Kanunu Teklifi" TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, kamu kurumlarında görev yapan mühendis, mimar ve şehir plancılarının özlük haklarını iyileştirmeye yönelik kapsamlı bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.

Teklif Neler İçeriyor?

Söz konusu teklif, kamu hizmetlerinin kalitesini artırmak amacıyla teknik personelin görev tanımlarını netleştirmeyi, kariyer basamakları oluşturmayı, mali ve özlük haklarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Teklifin gerekçesinde, meslek mensuplarının motivasyonunun ve hizmet kalitesinin artırılmasının, bu doğrultuda da kamu hizmetlerinin niteliğinin yükseltilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Kanun teklifinde yer alan yenilikçi adımlar arasında; teknik sorumluluk ödeneği, ek gösterge artışı, mesleki mali sorumluluk sigortası ve kariyer basamaklarında ilerleme gibi maddeler bulunuyor.

“Layıkıyla Çalışmaları İçin Elzem”

Milletvekili Çalışkan, teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı gibi mesleklerin kentleşme açısından büyük değer taşıdığını vurguladı. Çalışkan, “Bu meslek gruplarının kamuda layıkıyla görev yapabilmesi için sadece teknik değil, özlük hakları açısından da kuvvetlendirilmesi elzem” ifadelerini kullandı.

Necmettin Çalışkan, teklifle kamu teknik personelinin “yetkili” ve “başyetkili” unvanlarıyla kariyerlerinde ilerlemesinin sağlanacağını da belirtti. Bu kanun teklifinin Meclis gündemine gelmesi ve yasalaşması halinde, kamu kurumlarındaki teknik personelin çalışma koşullarında ve özlük haklarında önemli iyileşmeler yaşanması bekleniyor.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1: Bu madde, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli mühendis, mimar ve şehir plancılarının kariyer basamaklarım ve bu basamaklardaki ilerleme usul ve esaslarını düzenleyerek, mesleki gelişimi ve kariyer planlamasım düzenlemektedir.

MADDE 2: Madde kanun kapsamındaki meslek gruplarım düzenlemektedir.

MADDE 3: Kanunda kullanılan “meslek mensubu”, “teknik sorumluluk tazminatı”, “teknik hizmetler sımfı” ve “teknik kariyer” gibi terimlerin tammları yapılmaktadır.

MADDE 4: Kamu kurumlarmda çalışan meslek mensupları için meslekî hiyerarşiyi ve yetki düzeylerini belirlemektedir.

MADDE 5: Meslek mensuplarından “yetkili” unvammn verilmesi ve bu basamağın gerekliliklerini netleştirmektedir.

MADDE 6: Meslek mensuplarından “başyetkili” unvammn verilmesi ve bu basamağın gerekliliklerini netleştirmektedir.

MADDE 7: Meslek mensuplarının meslekî görev tanımını ve çalışma düzenini belirlemektedir.

MADDE 8: Kamu kurum ve kuruluşlarında mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin yürütüldüğü birimlerdeki yönetici kadrolarına “yetkili” ve “başyetkili” unvanına sahip personelin atanmasım veya görevlendirilmesini düzenlemektedir.

MADDE 9: Kanun kapsamındaki meslek mensuplarına, ekli cetvelde belirtilen gösterge rakamları üzerinden “teknik sorumluluk ödeneği” ödenmesini düzenlemektedir.

MADDE 10: Sorumlu, şef, şube müdürü gibi unvanlara vekaleten veya asaleten atanan meslek mensuplanmn, bu Kanunla kazanılan mali hakların yanı sıra diğer kanunlardan doğan haklardan da yararlanmaya devam etmesini düzenlemektedir.

MADDE 11: Meslek mensuplarının meslekî risklerine karşı güvence altına alınması düzenlenmektedir.

MADDE 12: Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olan meslek mensuplarımn, cezalan özlük dosyalarından silindikten sonra “yetkili” veya “başyetkili” unvanlarını kazanabilme hakları düzenlenmektedir.

MADDE 13: Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan meslek mensuplarımn, gerekli şartları belgelemeleri halinde. Hazine ve Maliye Bakanhgı’nca düzenlenecek eğitimlere ve sınavlara herhangi bir izin veya onaya tabi olmadan katılabilmeleri düzenlenmektedir.

MADDE 14: Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, diğer ilgili kanunlarm ve Kanun Hükmünde Kararnamelerin bu Kanun ile çelişmeyen hükümlerinin uygulanacağı düzenlenmektedir

MADDE 15: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ekli cetvellerdeki teknik hizmetler sımfı unvan ve derecelerinin ek gösterge rakamlarım 1200 artırılarak meslek mensuplarımn mali haklarında iyileşme sağlamayı amaçlamaktadır.

MADDE 16: 657 sayılı Kanunun 88. maddesine eklenen bent ile yüksek mühendis, mimar ve şehir plancılarına özel olarak, büro, servis, şeflik ve şube müdürlüğü gibi tekmk görev ve kadroların belirlenmesi düzenlenmektedir.

MADDE 17: 657 sayılı Kanunun 175. maddesine eklenen cümle ile yüksek mühendis, mimar ve şehir plancılarının kadro şartı aranmaksızm teknik şeflik, amirlik ve şube müdürlüğü gibi ikinci görevleri yürütmeleri halinde, almakta oldukları aylıkların belirli oranlarında ek ödeme yapılması düzenlenmiştir.

MADDE 18: Emekli Sandığı Kanunu’na eklenen madde ile başmühendis, başmimar, mühendis ve mimar gibi unvanlarla emekli olan ve makam tazminatı alamayanlara ek ödeme yapılmasım düzenlemektedir.

GEÇİCİ MADDE 1 : Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Teknik Hizmetler Sımfı kadrosunda olan mühendis, mimar ve şehir plancısı unvamna sahip personelin, aylık derecelerine bağlı olarak doğrudan “yetkili” veya “başyetkili” unvanını kazanması düzenlenmektedir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu