Kamudan Haber

Emniyet Teşkilatı Sendikası, 8. Dönem Toplu Sözleşme Taleplerini Açıkladı

Ağustos 2025'te başlayacak olan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde, Emniyet Teşkilatı Sendikası (ETS), emniyet personelinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve özlük haklarının güçlendirilmesi için kapsamlı taleplerini açıkladı. Sendika, polislerin yanı sıra emeklilerin ve teknik personelin de mali ve sosyal haklarının geliştirilmesi, sosyal yardımların genişletilmesi, engelli kamu görevlileri ile şehit ve gazi yakınlarına pozitif ayrımcılık sağlanması gerektiğini vurguladı.

Emniyet Teşkilatı Sendikası (EMŞAD), yaklaşan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde polislerin ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin mali, sosyal ve özlük haklarına ilişkin taleplerini kamuoyuyla paylaştı.

Sendika, personelin çalışma koşullarının iyileştirilmesini, hak kayıplarının telafi edilmesini ve mesleki saygınlığın artırılmasını hedefleyen kapsamlı bir talep listesi sundu. Özellikle emekli polislerin ve teknik personelin yaşam standartlarının yükseltilmesi, sosyal yardımların genişletilmesi, şehit ve gazi yakınları ile engelli kamu görevlilerine pozitif ayrımcılık sağlanması gerektiği vurgulandı.

Öne Çıkan Talepler Şöyle:

  • 3600 Ek Gösterge: Tüm emniyet personelini kapsayacak şekilde düzenlenmesi istendi.
  • Yardımcı Hizmetler Sınıfı: Bu sınıfın kaldırılarak, çalışanların eğitim ve görevine uygun kadrolara geçirilmesi talep edildi.
  • Fazla Mesai Ücretleri: Mesai karşılığının adil biçimde ödenmesi ve fazla çalışmanın karşılıksız kalmaması istendi.
  • Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma Payı): Polislik gibi riskli ve stresli görevlerde çalışan personel için yıpranma payının kapsamlı biçimde yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtildi.
  • Giyim Yardımı: Yıllardır sabit kalan giyim yardımının piyasa koşullarına göre artırılması istendi.
  • Bayram İkramiyesi: Diğer kamu çalışanları ve emeklilere verilen ikramiyelerin emniyet personeline de ödenmesi talep edildi.
  • Güvenlik Tazminatı: Görev riski yüksek personel için güvenlik tazminatının artırılması gerektiği ifade edildi.
  • Kira Yardımı: Özellikle büyükşehirlerde görev yapan personelin yüksek kira maliyetleri karşısında desteklenmesi istendi.
  • Disiplin Affı: Haksız cezalara maruz kalan personelin mağduriyetlerinin giderilmesi adına kapsamlı bir disiplin affı talep edildi.
  • Tayın Bedeli: Tayın bedelinin günün şartlarına göre güncellenmesi ve çalışanlara daha adil biçimde yansıtılması istendi.
  • Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği: Bu sınavların düzenli ve adil bir şekilde yapılması, liyakat esaslı yükselme süreçlerinin güvence altına alınması istendi.

8’inci Dönem Toplu Sözleşme Talepleri (2025)

3600 Ek Gösterge

Birinci dereceye ulaşmış tüm personele 3600 ek gösterge verilmelidir.

Mevcut ek gösterge rakamı 3600 ek göstergeden fazla olanlar hariç olmak üzere, 1. Dereceye gelmiş bütün kamu görevlilerinin ek gösterge rakamı 3600 olarak, diğer alt derecelerdeki kamu görevlilerinin ek gösterge rakamları ise emsal personel için uygulanan ek gösterge rakamına göre düzenlenmelidir. Söz konusu düzenleme 31.12.2025 tarihine kadar tamamlanmalıdır.

*Yardımcı Hizmetler Sınıfı Kalkmalı

– 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi eki Cetvellerde yardımcı hizmetler (YH) sınıfında yer alan teknik ve meslek eğitim mezuniyet gerektiren unvanlı kadrolardan Matbaacı, teknisyen yardımcısı, aşçı, kaloriferci, laborant yardımcısı, kuaför, berber ve mesleki teknik öğrenim gören diğer personel teknik hizmetler sınıfına alınmalıdır.

– Yardımcı hizmetler sınıfı personelinden teknik ve meslek mezuniyet ihdası dışındakiler ise; eğitim durumlarına göre genel idari hizmetler sınıfına geçirilmelidir.

-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak görev yapacak olan ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun Ek 1’inci maddesinde “hizmetli” kadrosuna, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun Ek 1’inci maddesinde ise ‘yardımcı hizmetler sınıfı’ şeklindeki ilgili maddelerdeki bu ibarelerin iptal edilerek, eğitim-öğretim durumlarına uygun olarak Genel İdari Hizmetler Sınıfı (GİH) veya Teknik Hizmetler Sınıfı (THS) kadrolarına atanmasının sağlanması.

*Yardımcı Hizmetler Sınıfı Personeline Yeşil Pasaport

Yardımcı hizmetler sınıfı personeli, eğitim durumlarına göre genel idari veya teknik hizmetler sınıfına geçirilmeli; 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda düzenleme yapılarak, özellikle engelli personel dahil tüm personele yeşil pasaport hakkı tanınmalıdır.

*Görev Tanımları

Emniyet Genel Müdürlüğündeki her kadro için görev tanımları hazırlanmalı, üst yönetici onayıyla uygulanmalıdır.

*İş Riski Tazminatı

Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görev yapan tüm memur ve sözleşmeli personel, görev yaptığı birimlerdeki riskler nedeniyle iş riski tazminatına hak kazanmalıdır. Tazminat, 657 sayılı Kanun’un 152. maddesi ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na dayanılarak, aylık brüt maaşın %[25]’i oranında veya [50] gösterge puanı üzerinden ödenmelidir. Ödeme, fiilen görev yapılan sürece tüm personeli kapsamalı ve birim yöneticileri için de geçerli olmalıdır. Tazminat miktarı yıllık olarak enflasyona göre güncellenmelidir. Uygulama, EGM Personel Dairesi tarafından toplu iş sözleşmesinin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde başlatılmalıdır. (Mevzuat: 657 sayılı Kanun, 2006/10344 sayılı Karar, 4688 sayılı Kanun)

*Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi

7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu örnek alınarak, Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin çalışma saatleri, fazla mesai ücretleri, özlük hakları ve sosyal güvenceleri için kapsamlı yasal düzenleme yapılmalıdır.

*Disiplin Hükümleri

Emniyet Genel Müdürlüğünde görevli Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışındaki diğer hizmet sınıflarına tabi memurların disiplin işlemleri 7068 sayılı Kanun’dan çıkarılarak 657 sayılı Kanun’un 125’inci maddesine bağlanmalı; “Emniyet Hizmetleri Sınıfı Dışındaki Memurların Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Yönetmeliği” oluşturulmalıdır.

*Eğitim ve Branşa Uygun Atamalar

Sağlık veya eş durumu nedeniyle genel idari hizmetler sınıfına geçen personelin, eğitim durumlarına uygun kadrolara (avukat, tekniker, mühendis vb.) atanması için düzenleme yapılmalıdır.

 

*Fazla Mesai Ücretleri

Haftalık 40 saat üzerindeki çalışmalar için saat başı ücret ödenmeli ve bu ücret, emsal kurumlara uygun olarak 4 kat yerine 6 kat olarak belirlenmelidir.

2026 ve 2027 yıllarında Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (K) işaretli Cetvelin III. Fazla Çalışma Ücreti başlıklı bölümde belirlenecek olan 657 sayılı Kanunun 178 inci maddesi uyarınca fazla çalışma karşılığında saat başına yapılacak ödeme, 100 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak tutarda ödenmelidir.

*Emeklilikte Eşitsizliğin Giderilmesi

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu arasındaki düzenlemelerin farklılıklarından kaynaklanan emeklilik haklarındaki eşitsizliklerin giderilmesi; 2008 sonrası memuriyete başlayan kamu görevlilerinin emekli aylıkları, emekli ikramiyeleri ve diğer özlük haklarının, 2008 öncesi memurlarla eşitlenmesinin sağlanması.

*Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma Payı)

Görevlerin riskli doğası nedeniyle tüm emniyet personeline fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) verilmelidir.

*Giyim Yardımı

Emniyet Genel Müdürlüğü personeli için, Görev niteliğine uygun “Giyim Yardımı Yönetmeliği” çıkarılmalı, ayni ve nakdi yardımlar emsal kurumlarla uyumlu olmalıdır.

657 sayılı Kanun veya diğer personel kanunlarına göre giyecek yardımından yararlanan kamu görevlileri hariç olmak üzere, kurumun ilgili mevzuatında personeline ayni olarak verilmesi öngörülen giyim yardımından resmi kıyafetler ile hizmetin gereği olarak iş yerlerinde görev esnasında giyilmesi zorunlu olan giyim eşyaları dışında kalanlar için ayni olarak verilmesi yerine, Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin 11 inci maddesi uyarınca belirlenen fiyatlar esas alınarak nakdi ödeme de yapılabilir.

*Bayram İkramiyesi

Kamu görevlilerine, Ramazan ve Kurban bayramlarında, bayram öncesi ödenen son aylıklarıyla birlikte en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) 3 katı tutarında dini bayram ikramiyesi net olarak ödenmelidir.

 

*Güvenlik Tazminatı

Emniyet Genel Müdürlüğü uhdesinde görev yapan Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeline ödenen ‘Fazla çalışma tazminatının’ adı “güvenlik tazminatı” olarak değiştirilmeli ve sınıf ayrımı yapılmadan tüm personele ödenmelidir.

*Kira Yardımı

Kendilerine 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu uyarınca konut tahsis edilmiş bulunanlar, muhtelif kanunlara göre kira yardımından yararlananlar, kurumların yurtdışı kadrolarına sürekli görevle atanmış olanlar ile bunların eşleri hariç olmak üzere kamu görevlilerine 15.000 göstergesinin aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay aylıklarıyla birlikte kira yardımı yapılmalıdır.

*Kreş Ödeneği

Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görev yapan kamu görevlilerinin zorunlu eğitim çağına girmemiş çocuklarına yönelik ücretsiz kreş hizmeti sunulmalıdır.

Hizmetin sunul(a)madığı işyerlerinde görev yapan kamu görevlilerine; zorunlu eğitim çağına girmemiş her çocuk için 5.450 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı tutarında kreş yardımı ödeneği aylıklarıyla birlikte ödenmelidir.

4857 sayılı İş Kanun kapsamında çalışan kadın işçiler için sağlanan çocuk bakım ve yardım hizmetleri ile evde bakıma ilişkin ücretlendirme perspektifi incelenip buraya aktarılabilir.

*Kariyer Uzmanı Atamaları

Mevcut personelden %40 oranında kariyer uzmanı ve uzman yardımcısı atanmalı; açıktan sınavla uzman alınmalıdır.

*Konut Edindirme

Tüm personel TOKİ konutlarından öncelikli yararlanmalıdır.

*Lojman Adaleti

Lojmanlar adil şekilde tahsis edilmelidir.

*Mobbingle Mücadele Kurulu

-İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu kurulmalı ve etkin çalıştırılmalıdır.

-Kamu görevlilerine yönelik “mobbing” fiillerinin tespiti için işyerlerinde aralarında sendika temsilcilerinin de bulunduğu “Mobbing Kurulları” oluşturulmalıdır.

-Kamu görevlilerine yönelik “mobbing” fiilleriyle ilgili olarak haklarında disiplin soruşturması açılmalıdır.

*Savunma ve Güvenlik Hizmet Kolu’nun Tanımlanması

4688 sayılı Kanun kapsamında **“Savunma ve Güvenlik Hizmet Kolu”**nun ayrı bir hizmet kolu olarak tanımlanmalıdır.

Emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik, Kara, Deniz, Hava, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı personeli gibi savunma ve güvenlik alanında çalışan kamu görevlilerinin bu hizmet koluna dahil edilmelidir.

*Servis Hizmeti

-Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında görev yapan personele mesaiye geliş ve gidişleri için servis hizmeti sağlanmalıdır.

-Kamu kurum ve kuruluşlarının taşra birimlerindeki servis hizmetlerinden, kamu görevlileri de aynı şekilde faydalandırılır. İlgili yönetmelikteki kilometre sınırlaması uygulanmamalıdır.

-Kamu kurum ve kuruluşlarının servis hizmeti sunulmayan merkez ve taşra teşkilatlarında çalışan kamu görevlileri diğer kurumların servis hizmetlerinden aynı şekilde faydalandırılmalıdır.

-Vardiyalı sistem uygulanan birimlerde görev yapan kamu görevlilerinin servis hizmetinden faydalandırılması esas olmalı, Servis hizmeti sunulamayan veya faydalanılacak servis hizmeti bulunmayan durumlarda, günlük geliş-gidiş bileti verilmelidir.

-Belediye ya da belediyece yetkilendirilen firmalarca ulaşım hizmetlerinin olmadığı yerlerde kamu görevlilerine, ilgili güzergah için uygulanan ücret tarifesi esas alınarak yol ücreti ödenmelidir.

*Silah Taşıma Hakkı

-Emniyet Genel Müdürlüğü görevli personel 6136 sayılı Kanun kapsamında silah taşıma hakkına sahip olmalı, sınıf ayrımı yapılmaksızın bu hak emeklilikte devam etmelidir.

-İlgili mevzuatı gereği silah taşıma ve kullanma yetkisine haiz kamu görevlileri; fiilen görev yaptıkları dönemde kurumlarınca kendilerine tahsis edilen zat’ı /şahsi silahlarını, emekli olduklarında herhangi bir harç, vergi ve ücret ödemeksizin edebilmelidir.

-Bu kapsamdaki personelden emekli oldukları dönemde de (fiilen görev yaptıkları dönemde ya da emekli oldukları tarihten sonra edindikleri ayrımı yapılmaksızın) sahip oldukları silaha ilişkin vergi, harç ve ücret alınmamalıdır.

 

*Sosyal Tesisler

Tüm personel ve aileleri sosyal tesislerden kısıtlamasız yararlanmalıdır. Tedavi maksadıyla memuriyet mahalli dışına giden memur ve eşi ile bakmakla yükümlü olduğu ana, baba ve çocukları misafirhanelerden imkanlar nispetinde yararlandırılmalıdır. Memurların bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından yükseköğrenim görmekteyken sınav veya en fazla bir ay sürecek zorunlu staj sebebiyle memuriyet mahalli dışına gidenler, sınava gireceklerini veya öğrenim stajının zorunlu olduğunu belgelendirmek kaydıyla kamu kurumlarınca işletilen misafirhanelerden imkanlar dahilinde kurum personeli tarifesi üzerinde faydalandırılmalıdır.

*Sosyal Tesislerde İstihdam

Polis Evi ve Moral Eğitim Merkezi’nde kiralama ve hizmet alımı yöntemine geçilmeli, personel branşlarına uygun kadrolara atanmalı, 3000 sözleşmeli personel alınmalıdır.

*Araç Kullanan Personele Ek Ödeme Yapılması ve Kasko Zorunluluğu

-Görevlerini Araç Kullanarak Yerine Getiren Personel; Kamu görevlilerinden uhdelerindeki görevleri araç ve iş makinası kullanarak yerine getirenlere; kurum, istihdam türü, unvan, kadro, görev yeri, pozisyon ayrımı yapılmaksızın her ay aylıklarıyla birlikte ödenmek üzere 4000 gösterge rakamının aylık katsayısıyla çarpılarak bulunacak tutarda ilave ücret ödenmelidir.

-Kamu kurum ve kuruluşlara ait motorlu taşıtlara, kullanım amaçlarına ilişkin ayrım yapılmaksızın kasko sigortası yaptırılmalı ve buna ilişkin giderler ilgili kuruluşun bütçesinden karşılanmalıdır.

*Burs İmkanı

Emniyet Genel Müdürlüğü personeli için de, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202 nci maddesi ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 153 üncü maddesi uyarınca çocuk için verilmekte olan aile yardımı ödeneği, burs alan veya Devletçe okutulan çocuklardan anılan Kanunlarda bu ödeneğin verilmesine ilişkin diğer şartları taşıyanlar için de aynı usul ve esaslar dahilinde ödenmelidir.

*Disiplin Affı

-Memurlar ve diğer kamu görevlileri ile bu görevlerde bulunmuş olanların; Devletin şahsiyetine karşı işlemiş oldukları suçlarla, basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar veya istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçları sebebiyle görevleriyle sürekli olarak ilişik kesilmesi sonucunu doğuran disiplin cezaları hariç olmak üzere; kanun, tüzük ve yönetmelikler gereğince haklarında 14/2/2005 tarihinden sonra işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçlarıyla 01/01/2026 tarihi itibariyle affedilmelidir.

-14/2/2005 tarihinden 01/01/2026 tarihine kadar işlenen ve af kapsamına giren disiplin cezalarının verilmesini gerektiren fiillerden dolayı, ilgililer hakkında disiplin soruşturma ve kovuşturması yapılmaz; devam etmekte olan disiplin soruşturma ve kovuşturmaları işlemden kaldırılır; kesinleşmiş olan disiplin cezaları uygulanmamalıdır.

-Disiplin cezaları affedilenlerin sicil dosyalarındaki bu disiplin cezalarına dair kayıtlar, ilgililerin müracaatı aranmaksızın hükümsüz kalır ve dosyalarından çıkarılmalıdır.

*Deprem Riski yüksek olan Bölgelerde Görev Yapanların Ödüllendirilmesi

Deprem bölgesinde görev yapan (görevlendirilenler dahil) kamu görevlilerine en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 3 katı tutarında ödül verilmelidir. Ödül alacak personel sayısı ve ödenecek toplam parasal tutarla ilgili kanunda ve ilgili mevzuatta yer alan sınırlamalar uygulanmamalıdır.

*Ödül ve Cezanın Adaletli Verilmesi

– Aylıktan Kesme cezası uygulanırken brüt maaş üzerinden, Para Ödülü verilir iken taban aylık üzerinden disiplin hükümleri uygulanmamalı, mevzuat değişikliği yapılmalıdır.

-Kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarından, aylıktan kesme ve maaş kesimi gibi doğrudan mali ve sosyal haklarda kesinti yapılması yaptırımı öngören disiplin cezası uygulamaları hariç disiplin cezası nedeniyle herhangi bir kesinti yapılmamalıdır.

-Aylıktan kesme ve maaş kesimi gibi disiplin cezalarının uygulanmasına bağlı olarak kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinden yapılacak kesinti; kamu görevlisinin sadece aylık göstergesi ile maaş katsayısının çarpımıyla bulunacak tutar dikkate alınarak uygulanmalıdır.

-Görevli oldukları kurumlarda olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle; kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında, kamu zararının oluşmasının önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının önemli ölçüde azaltılmasında, kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı sağladıkları tespit edilen memurlara, merkezde bağlı veya ilgili bakan, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından başarılarının niteliğine göre “başarı belgesi” ya da “üstün başarı belgesi” verilmelidir.

-Kamu görevlilerine, birinci fıkrada belirtilen durum ve hallerin var olması ve aynı durum ve halleri için düzenlenmemesi kaydıyla birden fazla başarı veya üstün başarı belgesi verilmelidir.

-Başarı belgesi verilen kamu görevlilerine, belgenin düzenlediği tarihi takip eden ayda maaşıyla birlikte en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) iki katı tutarında başarı ödülü verilmelidir.

-Üstün başarı belgesi verilen kamu görevlilerine, belgenin düzenlediği tarihi takip eden ayda maaşıyla birlikte en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) dört katı tutarında üstün başarı ödülü verilmelidir.

-Başarı ve üstün başarılı ödülünden, damga vergisi dahil herhangi bir kesinti yapılmamalıdır.

-Kamu görevlilerine, kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu uyarınca ödenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet sürelerinin hesabında değerlendirilmek üzere; her üç başarı belgesi ile her üstün başarı belgesi için ilave kademe ayrıca verilmelidir.

-Bu maddeye göre bir mali yıl içinde ödüllendirileceklerin sayısı; hizmet sınıfı, görev yapılan kurum ve diğer hususlar gözetilerek sınırlanamamalıdır.

*Kalkınmada Öncelikli İller ve disiplin cezası olmayan yıllar için bir kademe verilmesi

-657 sayılı Kanunu’nun 64 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasındaki ilave bir kademe verilmesi hakkından, “mecburi olarak sürekli görevle atanma” şartı aranmaksızın madde içeriğindeki diğer şartları taşıyan bütün kamu görevlileri yararlanmalıdır.

-657 sayılı Kanunu’nun 64 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasındaki ilave bir kademe verilmesinde aranan iki yıl görev yapma şartı, engelli kamu görevlileri bakımından bir yıl olarak uygulanmalıdır.

-Kamu görevlilerine disiplin cezası almaksızın geçirdikleri her dört yıl için ilave bir kademe verilmelidir. Dört yıllık sürenin hesaplanmasında aylıksız izin de geçirilen süreler ile adaylık süresi de dikkate alınmalıdır.

– 657 sayılı Kanun hükümlerine göre öğrenim durumları, hizmet sınıfları ve görev unvanları itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanan ve son dört yıllık süre içinde herhangi bir disiplin cezası almayanların kazanılmış hak aylıkları kadro şartı aranmaksızın bir üst dereceye yükseltilmelidir.

*Vergi Muafiyeti

Kamu görevlilerinin gelir vergisi kesintisinin, gelir vergisinin hesabına esas oranın %15’i aşmasından kaynaklanan kısmının net tutarı kesintinin ilgili olduğu aya ilişkin ücret veya aylık ile birlikte ayrıca ödenir. Kamu görevlilerinin yararlanmakta olduğu taban aylık tutarının tamamı gelir vergisinden muaf tutulmalıdır.

*Sosyal Yardımların Kapsamı

– Aylıksız izinde (silahaltına alınma, doğum, evlat edinme, hastalık, refakat) olan personele aile, kreş ve diğer sosyal yardımlar ödenmeye devam edilmelidir.

– Silahaltına alınma ve doğum nedeniyle aylıksız izinde olanlara mali ve sosyal hakların %50’si ödenmeli, sosyal güvenlik primleri tam yatırılmalıdır.

*Sözlü Sınavların Kaldırılması

Sözlü sınavlar kaldırılmalı; gecikmesi halinde, sözlü sınava davet katsayısı 5 kat yerine 1,5 kat olmalıdır.

*Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği

Sınavlar periyodik ve şeffaf bir takvimle düzenlenmelidir.

En fazla 3 yılda bir en az bir defa boş kadroya ilişkin sayı sınırı olmaksızın yazılı olarak görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapılmalıdır. Bu sınavların sonuçları, müteakip sınava kadar geçerli kabul edilmelidir. Sınav sonuçlarının belli olmasından sonra boşalan ve ihtiyaç duyulan kadrolara öncelikle bu sınav kapsamında başarılı olanların atanması esas alınmalıdır.

Unvan değişikliği sınavlarında baraj puanı uygulaması yapılmamalıdır. Atama yapılacak kadro sayısının sınava katılacak aday sayısından fazla olması halinde unvan değişikliği sınavı yapılmaksızın ilgililer unvanlarına uygun kadrolarla ilişkilendirilmelidir.

*Tayın Bedeli

Tayın bedeli katsayısı 2400’den 7000’e çıkarılmalıdır.

*Diş Sağlığı Giderleri

Kamu görevlilerinin, özel sağlık kurum ve kuruluşları ile serbest çalışan diş hekimlerine yaptırdıkları, ağız ve diş sağlığına ilişkin teşhis ve tedavi giderleri ile bu kapsamda ağız ve diş protezlerine ilişkin giderler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmalıdır.

*Katkı Payı Alınmaması

Bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri dahil olmak üzere kamu görevlileri ve emeklilerinden, muayene, tedavi, reçete ve ilaç (ortez – protez dahil) katılım-katkı payı ve başka bir ad altında ücret alınmaz.

*Komisyonlarda Sendika Temsilcisi Bulunması

İlgili mevzuatında sendika temsilcisi bulundurulmasının zorunlu olduğu kurul ve komisyonlar haricinde, Kamu kurumlarında oluşturulan lojman, ihale, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları, spor ve bu gibi komisyonlarda işyeri yetkili kamu görevlileri sendikasının temsilcileri yer almalıdır.

 

*Teknik Personelin Arazi Tazminatı

– 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda özel hizmet tazminatı oranları (“3,0”, “2,0”, “1,2” yerine “5,0”, “3,0”, “2,0”; “60”, “40”, “24” yerine “100”, “60”, “40”) olarak güncellenmelidir.

– Mühendis, tekniker ve teknisyenler ek özel hizmet tazminatından yararlanmalıdır.

*Toplu Taşıma Desteği

Tüm personel 2002/3654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na dahil edilerek toplu taşımadan ücretsiz yararlanmalı; bu mümkün değilse aylık 100 biniş için ücretsiz ulaşım kartı verilmelidir.

*Uzman Atamaları

Yüksek lisans/doktora sahibi ve 3 yıl deneyimli personel ilgili alanlarda uzman kadrolarına atanmalıdır.

*Yeni Hizmet Sınıfı İhdası

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36’ncı maddesinde “savunma ve güvenlik hizmetleri sınıfı” ihdas edilmelidir.

*Yeni Kadrolar

3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nda “uzman”, “şef”, “şube müdürü”, “daire başkanlığı”, “sosyolog”, “kariyer uzmanı” ve “uzman yardımcısı” kadroları ihdas edilmelidir.

 

*Yurtdışı Görevlendirme

-Personel yurtdışı daimi görevlere (müşavir, ataşe yardımcısı) atanmalı, eğitim ve seminerlere geçici görevle katılmalıdır.

-Kazanılmış hak aylık dereceleri atanmış oldukları kadro derecelerinden daha yukarıda olan kamu görevlilerinin kadroları, kazanılmış hak aylığı derecelerine eşit aynı unvanlı kadrolarla değiştirilmelidir.

-Kamu görevlilerinin öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceye yükselmesine engel nitelikte sınırlamalar uygulanmamalıdır.

-Kadro cetvellerinde, 657 sayılı Kanunun ilgili hükümlerinde belirtilen giriş derece ve kademeleri ile yükselebilecekleri derece ve kademeye ilişkin hükümlere aykırı kadro cetveli düzenlenmemelidir.

-457 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek geçici madde, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen ek geçici madde ve 459 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa eklenen ek geçici madde hükümleri; anılan ek geçici maddeler kapsamında belirtilen (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil) ve bu ek geçici maddelerin hükümlerinden yararlanmamış olanlardan 15.1.2026 tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ile bunlardan anılan tarihten önce emekli, adî malûllük, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanmalıdır.

*Dinlenme Hakkı ve İzinler

– 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 102’nci maddesindeki “yirmi gün” ve “30 gün” ibareleri sırasıyla “yirmi iş günü” ve “otuz iş günü” olarak uygulanmalıdır.

– Yıllık izinlerde kullanılan izin süresinin beş günden az olmaması kaydıyla gidiş ve dönüş için birer gün yol izni kullandırılmalıdır.

– Yıllık izinler, kullanılacağı süre ve tarih yönüyle kamu görevlisinin talebi doğrultusunda kullandırılması esas olmalıdır.

-Geçici personel iken (4/C) sözleşmeli personel (4/B) statüsüne geçirilen personelin kamu kurumlarında geçirdikleri hizmet sürelerinin tamamı hiçbir şarta bağlı olmaksızın yıllık izinlere esas süreye dahil edilmelidir.

-Mücbir sebeplere (doğal afet, savaş, salgın hastalık vb.) bağlı olarak kullanılamayan yıllık izin sürelerinin her günü için, 2500 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarında tazminat ödenmelidir.

-Memur statüsünde istihdam edilen kamu görevlilerinin yararlandığı yıllık, aylıksız, mazeret, refakat, süt, ölüm, doğum ve benzeri izin haklarından idari hizmet sözleşmelileri de dahil olmak üzere sözleşmeli statüde görev yapan kamu görevlileri de aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlandırılmalıdır.

-Engelli kamu görevlileri, yıllık izin haklarından %25, mazeret izninden %50, süt ve doğum izinlerinden %100 artırımlı yararlandırılmalıdır.

-Sözleşmeli personel statüsündeki kamu görevlileri hakkında yukarıdaki fıkrada yer verilenlere ilave olarak dinlenme ve izin hakkı kapsamında aşağıdaki hükümler de uygulanır. Söz konusu hükümler kadrolu statüde görev yapan personelin ilgili mevzuatında düzenlenenden daha geniş haklar içermesi halinde kadrolu statüde görev yapan personel hakkında da uygulanmalıdır. Hastalık, doğum, -evlat edinme dahil- analık, babalık, süt izni ile mazeret ve doğum sonrası dönemdeki yarı zamanlı çalışma haklarından, 657 sayılı Devlet memurları Kanunu’nun 4/A kapsamındaki kamu görevlilerinin yararlandığı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanmalıdır.

– Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan ve doğrudan radyasyona maruz kalması durumunda ilgili mevzuatı kapsamındaki ücretli sağlık izninden yararlandırmalıdır.

– En az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması hâlinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir takvim yılı içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli mazeret izni kullanabilmelidir.

– Evli olmayan çocuğunun (evli olmakla birlikte eşi en az yüzde 70 oranında engelli olan çocuklar ile evli olmakla birlikte eşi doğum yapmış olup doğumun üzerinden sekiz haftalık süre geçmemiş olan çocuklar dâhil), eşinin, birlikte ikamet ettiği ana veya babasının yatarak tedavi görmesi durumunda, refakat edilmemesi halinde hayati tehlike meydana gelebileceği yönünde sağlık raporu düzenlenmiş olması ve sadece sözleşmeli personel adına refakatçi kaydı çıkarılmış olması şartıyla, yatarak tedavi sırasındaki refakat süresini geçmemek ve her halükarda bir takvim yılı içinde üç aydan fazla olmamak üzere toptan veya bölümler hâlinde ücretli izin kullanabilmelidir.

– İlgili mevzuatı kapsamında yarı zamanlı çalışması durumunda, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanların, doğum veya evlat edinmeye bağlı olarak yarı zamanlı çalışma hakkından yararlanmaları nedeniyle mali hakları ile sosyal yardımlarının yarım olarak ödendiği döneme ilişkin prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanmalıdır.

– Tedavi, kontrol, muayene ve benzeri amaçlarla sevk edilen hastaya memuriyet mahalli dışında bir başka mahalde refakat edecek olan kamu görevlisine idari izin verilmelidir.

 

*Emekli Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Hakları

– Emekli personel ile hak sahibi dul ve yetim aylığı alan yakınları, kamu eğitim ve dinlenme tesislerinden %50 indirimli yararlanmalıdır.

– Emekliler, önceki sendika üyeliklerini sürdürebilir veya en son görev yaptıkları hizmet kolundaki sendikalara üye olabilir.

– 5434 ve 5510 sayılı Kanunlar kapsamında hizmet birleştirmesi yapılanlara emekli ikramiyesi ödenmelidir.

– Emekli ikramiyesi, eksik hizmet süreleri için orantılı hesaplanmalıdır.

– Emeklilere ödenen ek ödeme 3 katına çıkarılmalıdır.

– 5434 sayılı Kanun’un Ek 86’ncı maddesindeki “%6,34” oranı, “15965 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı” şeklinde uygulanmalıdır.

-Emekliye ayrılan kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığı; emekliye ayrılmadan önceki son maaşının net tutarı ile son maaşındaki özel kesintiler toplamına (Ek ödemenin %75’i oranına) ilgili Kanundaki oranın uygulanması suretiyle bağlanmalıdır.

-Emeklilik ikramiyesi ödenmesinde en az çalışma süresi şeklinde alt süre sınırı uygulanmamalıdır.

-5510 sayılı Kanuna tabi olarak yapılan uygulamanın lehe olma durumu hariç kamu görevlilerine bağlanacak emekli maaşı ve ödenecek emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 5434 sayılı Kanun hükümleri esas alınmalıdır.

*Pozitif Ayrımcılık Hakları

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olan engelli kamu görevlilerine yönelik olmak üzere; Yürütmekte oldukları görevlerine intibaklarını ve mesleki verimliliklerini arttırmak üzere mesleki uyum eğitimleri düzenlenmelidir.

Engelliliklerinden kaynaklanan dezavantajlı durumların asgariye indirilmesi amacıyla fiziki çalışma koşullarının iyileştirilmelidir.

Memuriyet mahalli dışında eğitim, kurs, seminer ve benzeri çalışmalar için görevlendirilmesi ve gerekli olması halinde kurumca refakatçi görevlendirilmesi, ç) Kamu konutlarından yararlanmada pozitif ayrımcılık sağlanması, amacına dönük olarak gerekli tedbirlerin alınması hususunda ihtimam gösterilmelidir.

Kamu görevlileri, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve bakmakla yükümlü oldukları anne, baba ve birinci dereceden yakınları için, gelir düzeyine ilişkin şart aranmaksızın ilgili mevzuatında belirtilen yaşlı bakım ücretinden yararlandırılır. Bu ücret, maaşlarıyla birlikte ödenir. (2) Eşi vefat eden veya boşanan kamu görevlilerinin, her çocuğu için bir kez olmak üzere çocuğunun öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun bulunduğu yerleşim alanına yer değiştirme suretiyle atamaları yapılmalıdır.

*Engelli aile bireyi olan personel

– Gelir şartı aranmadan engelli bakım ücreti almalı, ücret maaşla ödenmelidir.

– Engelli aile bireyinin bakım düzeyi uygunsa, günlük ve haftalık çalışma süresinin yarısında görevden muaf tutulmalıdır.

– Her yıl 90 gün fiili hizmet zammı verilmelidir.

*Şehit/gazi yakını personel:

Yer değiştirme talepleri kısıtlamasız yerine getirilmelidir.

*Engelli kamu görevlileri:

– TOKİ konutları için faizsiz kredi kullanmalıdır.

– Derece artışı 2 yılda bir, her 5 yılda ilave bir derece verilmelidir.

– Malulen emekli olanlara emekli aylığı ve ikramiyesi 25 yıl üzerinden hesaplanmalı, aylık en son maaşın %85’inden az olmamalıdır.

– Derece ve kademe sınırı olmadan yeşil pasaport verilmelidir.

– Atama ve yer değiştirme kurullarında engelli temsilciler yer almalıdır.

– Motorlu taşıt alımları KDV’den muaf olmalıdır.

– Bir kereye mahsus istenen yere atanma hakkı tanınmalıdır.

– Eğitim ve seminerlerde refakatçi masrafları kurumca karşılanmalıdır.

– Hac ve umre için %3 kontenjan ve %50 indirim uygulanmalıdır.

– Ortaöğrenim/yükseköğrenim mezunu hizmetliler, sınavdan muaf olarak veri hazırlama ve kontrol işletmeni veya memur kadrosuna atanmalıdır.

– 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde 1 gün idari izin verilmelidir.

– Uzaktan çalışma imkânı sağlanmalıdır.

– Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukları için haftada 8 saat izin verilmelidir.

– Doğal afetlerden etkilenen engellilere protez, ortez ve spor malzemeleri Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) sınırı olmadan temin edilmelidir.

– 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda indirim tutarları 5 katına çıkarılmalıdır.

İlgili mevzuat ve bu Toplu Sözleşme hükümleri uyarınca çocuklar için verilmekte olan aile yardımı ödeneği, Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre en az %40 engelli olan veya Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliğe ekli 3 sayılı tabloya göre bu oran ve üzerine denk özel gereksinim durumu olan çocuklar için %50 artırımlı olarak ödenmelidir.

Yukarıdaki talepler, Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin haklarını iyileştirmeyi, çalışma koşullarını modernize etmeyi, emekli ve teknik personelin mali ve sosyal haklarını güçlendirmeyi, sosyal yardımları genişletmeyi ve engelli personel ile şehit/gazi yakınlarına pozitif ayrımcılık sağlamayı amaçlamaktadır. Taleplerimizin 8’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde değerlendirilmesini ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını saygıyla arz ederiz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu