Öğretmen Haber

Mahkemeden Öğretmenlere Ek Ders Müjdesi: Veli Toplantısı İçin Ücret Ödenecek

Eğitim-İş Sendikası, öğretmenlerin yıllardır yaşadığı bir mağduriyeti daha yargıya taşıdı ve Ordu İdare Mahkemesi’nden öğretmenler lehine sevindirici bir karar çıktı.

Eğitim İş Sendikası’nın uzun süredir takip ettiği ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öğretmenlerin ek ders ücretleri konusunda yarattığı mağduriyetlerden biri daha yargı yoluyla çözüme kavuştu. Ordu İdare Mahkemesi, hafta sonu düzenlenen veli toplantıları için öğretmenlere ek ders ücreti ödenmesi gerektiğine hükmetti. Bu karar, sendikanın yargıya taşıdığı ve emsal teşkil edecek bir dava sonucunda verildi.

Ordu İdare Mahkemesi: “Hafta Sonu Veli Toplantısı Ek Ders Kapsamında Sayılmalı”

Eğitim İş Sendikası, özellikle hafta sonu yapılan veli toplantıları için öğretmenlere ek ders ücreti ödenmemesine karşı bir süredir mücadele ediyordu. Sendika üyelerinden bir öğretmenin yaşadığı mağduriyeti yargıya taşıyan Eğitim İş, Ordu İdare Mahkemesi’nden olumlu bir sonuç aldı.

Mahkeme kararında, “2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı 2. Dönem Sınıflar Bazında Veli Toplantısı Davetiyesi’nde 27 Nisan 2024 Cumartesi günü 10:00-16:00 saatleri arasında veli toplantısı yapılacağının belirtildiği ve davacının anılan veli toplantısına katıldığı görülmüştür” denildi.

Kararın gerekçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’da veli toplantısıyla ilgili doğrudan bir düzenleme bulunmamasına rağmen, toplantının mesai saatleri dışında, Cumartesi günü yapılması ve öğretmenin bu toplantı için emek ve mesai harcaması vurgulandı. Bu durum, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 176. maddesi uyarınca hakkaniyet gereği bir nevi öğretim faaliyeti sayılarak davacıya ek ders ücreti ödenmesi gerektiği sonucuna varıldı. Mahkeme, davacının ek ders ücreti talebinin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığına kesin olarak karar verdi.

Eğitim İş Sendikası’ndan MEB’e Çağrı ve Konunun Takipçisi Olma Sözü

Eğitim İş Sendikası, bu kararın ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, öğretmenlere yaşattığı bu mağduriyeti sürdürme ısrarından vazgeçmesini talep etti..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu